Нова Одеса
офіційний сайт міської ради
Понеділок, 20.05.2024, 21:27

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Політика [29]
Економіка [26]
Суспільство [143]
Свята [16]
Статистика [6]

Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів 0

Форма входу

Головна » 2010 » Липень » 12 » Свято Івана Купала 6 липня жителі Нової Одеси та гості міста відсвяткували на Кашперівському пляжі свято Івана Купала, яке підготували пр
16:02
Свято Івана Купала 6 липня жителі Нової Одеси та гості міста відсвяткували на Кашперівському пляжі свято Івана Купала, яке підготували пр


 

Свято Івана Купала

6 липня жителі Нової Одеси та гості міста відсвяткували на Кашперівському пляжі свято Івана Купала, яке підготували працівники районного Будинку культури.

За народним повір’ям, свято Івана Купала проходить у ніч із 6 на 7 липня. В цей день «сонце сходить, грає», трави й квіти набирають найбільшої лікувальної сили, опівночі розквітає папороть. Ця чарівна квітка віщує незліченні скарби, багатство, статки і здоров’я.

Колись у купальську ніч було укладено священний шлюб Бога Сонця, що уособлював чоловіче начало, з Богинею Води, яка символізувала жіноче. Центром свята було місце за селом на березі річки, озера чи ставка. Напередодні купайлицю мали встановити хлопці, а дівчата - прикрасити її вінками, квітами, стрічками. На дерево вішали опудало у вигляді солом’яної ляльки Маринки, вбраної в сорочку, плахту, вінок і намисто з горобини.

Свято починалося з розкладання багаття - символу вогню небесного й земного. З пагорбів та крутих берегів пускали у воду запалене колесо - символ сонця. В давнину перестрибували через багаття для того, щоб пройти перед жнивами обряд очищення вогнем. Вірили: що вище людина стрибне, то вищою виросте пшениця. Такий вогонь наділяв людей здоров’ям, силою, запобігав усьому злому, зокрема, чарам. Сьогодні молодь перестрибує через вогнище парами, взявшись за руки й загадує: руки не розійдуться - хлопець і дівчина поберуться.

А ще дівчата плели вінки та ворожили на них. Кожна дівчина пускала свій вінок на воду та дивилася: куди попливе, туди й заміж вийде, проте, якщо потоне - це віщувало розлуку з милим. За віруваннями, на світанку купається навіть сонце, й тому воді і вранішній росі приписується особлива лікувальна сила. Водночас, у купальську ніч відбувається розгул усілякої нечисті. Відьми перетворюються на кішок або жаб, відбирають у корів молоко, лякають молодь.

Театралізоване свято Івана Купала розпочалося з виступу народного хору «Горицвіт» (керівник Олександр Кондратов), який виконав улюблені народні пісні українців.

Учасники дитячого танцювального колективу під музику купальських пісень почали закликати людей:

- Слухайте, люди!

- Поспішайте добрі люди!

- Свято Купала сьогодні в нас буде!

- Гей, виходьте добрі люди та з кожної хати.

- На купальські ігри на веселе свято.

- На свято!

- На свято Купала!

І тут справжнє свято розпочалося із заводних та бадьорих танців: «Український кадриль», «Російський кадриль», «Марена», «Рахівчанка», «Танок Русалок», «Збір врожаю», «Танок з віночками».

Гості-глядачі також брали активну участь у виставі, адже ніяке свято не проходить без конкурсів та призів. Так як Івана Купала - це свято щастя, кохання, то, звісно, ігри були пов’язані як з любовною, так і буденною тематикою: «Гадання з картами», «Сьомий лишній», «Сообразим на троих».

Всі учасники були нагороджені подарунками за активну участь.

Після танців і співів настав найсокровенніший момент - зустріли Водяного, Богиню річок Дану та запалили купальське вогнище, через яке із великим задоволенням та радістю стрибали молоді хлопці і дівчата, адже «хто стрибне через вогонь, той буде чистий від хвороб і чарів». Потім за традицією дівчатка опустили на воду свічки та сплетені власноруч віночки, очікуючи на диво і здійснення мрій.

Ще довго лунали пісні та українські мелодії, а після свята на всіх присутніх чекав приємний сюрприз - дивовижний салют, смачна юшка та вечір відпочинку під сучасну музику.

Працівники районного Будинку культури дуже вдячні міському голові Юрію Олександровичу Шутяку та ТОВ СП «Нібулон» за допомогу в підготовці та проведенні свята Івана Купала.

Тіана Данік.

Категорія: Свята | Переглядів: 1006 | Додав: adam | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вход ]
Пошук

Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Нова Одеса © 2024