Нова Одеса
офіційний сайт міської ради
Понеділок, 20.05.2024, 23:54

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Політика [29]
Економіка [26]
Суспільство [143]
Свята [16]
Статистика [6]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0

Форма входу

Головна » 2014 » Січень » 29 » Прокуратура Новоодеського району інформує
09:29
Прокуратура Новоодеського району інформує


Насильство в сім’ї - проблеми та вирішення.

Вчинення насильства в сім'ї є одним з найбільших порушень конституційних прав людини, оскільки в Конституції України - закріплено, що кожна людина має право на життя та особисту недоторканість. Здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї, протидія та запобігання будь-яким його проявам, надання правової допомоги особам, які потерпають від насильства в сім'ї тощо мають законну підтримку на рівні держави.
Так. Законом України «Про попередження насильства в сім'ї» визначено, що насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю. Таким чином, закон розрізняє чотири форми насильства: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне.
За даними судової статистики за період 2013 року на території Новоодеського району зафіксовано 80 випадків насильства в сім'ї, хоча реальна цифра в рази перевищує офіційну статистику. Про випадки насильства в сім'ї або реальної загрози пою вчинення необхідно повідомляти правоохоронні органи, а саме: служб} дільничних інспекторів, а у випадку вчинення насильства дорослими над дітьми та у випадку прояву насильства особою до 18-ти років - до кримінальної міліції у справах дітей. Вказані органи виявляють причини і умови, що сприяють проявам насильства в сім'ї.
З особами здатних до повторного прояву насильства в сім'ї проводиться виховно-попереджувальна та профілактична робота та облік задля недопущення випадків в майбутньому. Постраждалі особи від проявів насильства в сім'ї мають право на розміщення в спеціалізованих установах кризових центрах та центрах медико-соцІальної реабілітації, де їм надають медико-санітарну, психологічну, соціальну та правову допомогу.
Особи, які вчинили насильство в сім"к несуть адміністративну та кримінальну відповідальність. Так, ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення за вчинення насильства в сім'ї, невиконання захисною припис) передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи па строк під тридцяти до сорока годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку. або адміністративний арешт на строк до п'яти діб.
За спричинення легких тілесних ушкоджень при прояві насильства в сім'ї може настати кримінальна відповідальність згідно ст. 125 Кримінального кодексу України, якою передбачено такі види відповідальності як накладення штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк до двохсот годин, або виправні роботи на строк до одного року. Однак за заподіяння умисного легкого тілесного ушкодження, то спричинило короткочасний розлад здоров'я або незначну втрат\ працездатності, передбачено покарання у вигляді штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправних робі і на строк до одного року, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.
Відповідно до вимог галузевого наказу Генерального прокурора України, прокуратурою району здійснюються перевірки додержання органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування і а правоохоронними органами вимог законодавства щодо недопущення проявів насильства в сім'ї. За результатами перевірки у 4 кварталі 2013 року прокуратурою виявлено порушення вимог законодавства у сфері попередження насильства в сім'ї в діяльності Новоодеського РВ УМВС України в Миколаївській області та внесено подання за результатом розгляду якого притягнуто до відповідальності І посадову особу.

Стажист на посаді прокурора

прокуратури Новоодеського району                                         Л.Хмельов

Категорія: Суспільство | Переглядів: 551 | Додав: adam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вход ]
Пошук

Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Друзі сайту

Нова Одеса © 2024