Нова Одеса
офіційний сайт міської ради
Понеділок, 20.05.2024, 16:06

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Політика [29]
Економіка [26]
Суспільство [143]
Свята [16]
Статистика [6]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0

Форма входу

Головна » 2010 » Червень » 22 » Про надання населенню соціальних послуг
13:05
Про надання населенню соціальних послуг


Про надання населенню соціальних послуг

«Мені добре; хочу, щоб іншому було добре, - ця думка така проста, така природна, її не можна вилучити із здорового людського організму … усі найкращі вчинки здійснювались і завжди здійснюватимуться на підставі саме цих простих роздумів».

Д. Писарєв.

Базовим законом, який визначив основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, котрі перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомог, став Законом України «Про соціальні послуги» від 19.06.03 №966-ІV.

Зазначеним законом визначено, що соціальні послуги - це комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, спрямованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

Для реалізації положень цього закону забезпечено розробку та прийняття низки правових актів.

З метою забезпечення конституційного права громадян на соціальний захист в Україні створено і забезпечено функціонування державної системи соціального обслуговування та надання соціальних послуг пенсіонерам, ветеранам війни і праці, інвалідам, одиноким непрацездатним громадянам, іншим особам, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують соціальної допомоги і підтримки.

Основними формами надання соціальних послуг є матеріальна допомога та соціальне обслуговування.

Матеріальна допомога надається особам, що знаходяться у складній життєвій ситуації, у вигляді грошової або натуральної допомоги: продуктів харчування, засобів санітарії і особистої гігієни, засобів догляду за дітьми, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності, палива, а також технічних і допоміжних засобів реабілітації.

Соціальне обслуговування здійснюється шляхом надання соціальних послуг через мережу підрозділів системи соціального захисту області.

В системі органів праці та соціального захисту населення області соціальне обслуговування та соціальні послуги громадянам надають 1 територіальний центр Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та 23 відділи соціальної допомоги, які є структурними підрозділами управлінь праці та соціального захисту населення в районах та містах області.

У складі відділів соціальної допомоги функціонують: 22 стаціонарних відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян, 23 відділення соціально-медичної реабілітації громадян похилого віку та інвалідів, 20 відділень соціально-побутової реабілітації громадян похилого віку та інвалідів, 25 відділень реабілітації дітей-інвалідів, 27 відділень із надання адресної грошової та натуральної допомоги.

Функціонування системи забезпечують близько 2 тис. соціальних працівників, які обслуговують 109 тис. громадян, з них майже 60 тис. осіб у сільській місцевості, надаючи їм близько 40 видів послуг.

Однією з форм соціальних послуг є забезпечення непрацездатних громадян у домашніх умовах постійним стороннім доглядом, що стало реальним внеском у наближення соціальних послуг до тих, хто потребує їх найбільше.

Надомне обслуговування забезпечують 750 соціальних робітників, послуги отримують майже 14 тис. осіб з числа одиноких та одиноко проживаючих громадян.

Відділенням соціальної допомоги вдома надаються такі необхідні соціально-побутові послуги як приготування їжі, придбання та доставка медикаментів та товарів з магазину, виклик лікаря, допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни, дотриманні особистої гігієни.

З набранням чинності Закону України «Про соціальні послуги» право надавати такі послуги отримали непрацюючі фізичні особи, яким за надані соціальні послуги виплачується грошова компенсація, тобто це стало їх джерелом доходу.

Особи з числа одиноких громадян, які повністю втратили здатність до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду, можуть бути поселені на постійне проживання до геріатричного будинку-інтернату (в області їх 2: в містах Миколаєві та Вознесенську), а також до стаціонарного відділення для постійного проживання одиноких непрацездатних громадян, які функціонують в усіх сільських районах області та м. Первомайську.

Утримуються ці заклади з коштів обласного та місцевих бюджетів, також залучаються кошти благодійників.

Соціальні послуги можуть надаватися як за плату, так і безоплатно.

Безоплатні соціальні послуги державними та комунальними суб’єктами в обсягах, визначених державними стандартами соціального обслуговування, надаються:

- громадянам похилого віку, інвалідам (які досягли 18-річного віку), хворим (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які не здатні до самообслуговування і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу;

- громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей за останні шість календарних місяців, що передують місяцю звернення, нижчий ніж встановлений законом прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність.

Громадяни, які мають працездатних родичів отримують всі види соціальних послуг за плату відповідно до тарифів на соціальні послуги.

Для отримання послуг необхідно звернутись із заявою до місцевих управлінь праці та соціального захисту населення.

Н. Поляруш, заступник начальника УПСЗН райдержадміністрації з соціальних питань.

 

Категорія: Суспільство | Переглядів: 930 | Додав: adam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вход ]
Пошук

Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту

Нова Одеса © 2024