Нова Одеса
офіційний сайт міської ради
Понеділок, 20.05.2024, 20:11

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Політика [29]
Економіка [26]
Суспільство [143]
Свята [16]
Статистика [6]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0

Форма входу

Головна » 2013 » Серпень » 22 » Податкова інформує
09:09
Податкова інформує

Оподаткування неприбуткових установ та організацій (об’єднання співвласників багатоповерхових будинків)

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі ОСББ) є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами ОСББ. Порядок оподаткування податком на прибуток неприбуткових організацій установлено ст. 157 Податкового кодексу, зокрема ОСББ віднесено до неприбуткових організацій, визначених пп. "е” п. 157.1 цієї статті, однак ОСББ оподатковуватиметься як неприбуткова організація лише за умови його внесення органами Міністерства доходів і зборів до Реєстру неприбуткових організацій та установ. ОСББ вноситься до Реєстру в порядку, передбаченому положенням № 37, з присвоєнням ознаки неприбутковості – 0015. У неприбуткових організацій цієї групи відповідно до п. 157,8 ст. 157 Податкового кодексу від оподаткування звільняються доходи, отримані у вигляді: перша група – внесків, коштів або майна, що надходять для забезпечення їх основної діяльності; друга група – пасивних доходів.  

Якщо ОСББ отримуватиме дохід із джерел інших, ніж визначені п. 157,8 ст. 157 ПКУ, воно зобов’язане сплатити податок на прибуток, який визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов’язаних з отриманням таких доходів. Причому у витратах сума амортизації не враховується. Найпоширеніший вид доходу, який отримує ОСББ і який підлягає оподаткуванню, - орендна плата. Отримана орендна плата не звільняється від оподаткування. 

У податковому звіті про використання коштів неприбуткових установ та організацій доходи, які надходять для забезпечення основної діяльності ОСББ, відображаються в рядку 7.2. Доходи, які підлягають оподаткуванню, відображаються в рядку 10, витрати – в рядку 11; оподатковуваний прибуток – в рядку 12; податок на прибуток – в рядку 13. Щодо транзитних коштів, то вони взагалі не відображаються в податковому обліку ОСББ, адже право власності на ці кошти об’єднанню не належить. Незважаючи на те, що ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його членів та дотримання їхніх обов’язків, належного утримання й використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і статутними документами, при вирішенні питання щодо реєстрації ОСББ платником ПДВ слід дотримуватися норм ПКУ, а саме враховувати вимоги п. 181.1. ст. 181. При цьому слід зазначити, що в умовах дії як Закону про ПДВ, так і ПКУ ознака неприбутковості не впливає на статус платника ПДВ або на особливості оподаткування цим податком. 

Так, зазначеним пунктом ПКУ передбачено, що у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V цього Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. рн., така особа зобов’язана зареєструватись як платник податку в органі Міністерства доходів і зборів за своїм місцезнаходженням з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 цього Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку. ОСББ, яка є неприбутковою організацією, у разі перевищення загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 календарних місяців 300 тис. грн..має в обов’язковому порядку зареєструватися платником ПДВ. 

Згідно із загальним правилом визначення об’єкта оподаткування ПДВ, установленого п. 185.1 ст. 185 ПКУ, об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу. 

Також з метою оподаткування ПДВ під постачанням послуг розуміють будь-яку операцію, що не є постачанням товарів, або іншу операцію з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності. Положенням V та Перехідними положеннями ПКУ не передбачено вилучення з об’єкта оподаткування ПДВ будь-яких операцій, що здійснюються ОСББ.
 


Категорія: Економіка | Переглядів: 559 | Додав: adam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вход ]
Пошук

Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Нова Одеса © 2024