Нова Одеса
офіційний сайт міської ради
Понеділок, 20.05.2024, 21:46

Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Категорії розділу
Політика [29]
Економіка [26]
Суспільство [143]
Свята [16]
Статистика [6]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0

Форма входу

Головна » 2013 » Листопад » 5 » Чисте джерело - чиста душа
15:19
Чисте джерело - чиста душа


Чисті джерела - чиста душа!

Місто Нова Одеса розташовано вздовж річки Південний Буг, яка має в місті свої притоки річечки Гнилий Єланець та Ніршина. Ці річечки наповнюються водою за рахунок природних джерел.
Водопостачання міста - це артезіанські свердловини розташовані біля річки Південний Буг. Водопровідному господарству міста понад 50 років, зношеність водопроводу більше 80%. Головною проблемою міста є проблема безперебійного водопостачання, тому мешканці Нової Одеси часто використовують природні джерела питної води, деякі з них облагороджені у вигляді криниць, деякі виходять на поверхню у вигляді джерел.
Неодноразово на ім’я Новоодеського міського голови Полякова О.П. надходили заяви та пропозиції громадян щодо проведення благоустрою міських криниць та джерел питної води. В зв’язку із поганим водопостачанням в місті ведеться декілька напрямків роботи. Будівництво нових артезіанських свердловин та переключення частини вулиць, що розвантажить водопровідні мережі, реконструкція та модернізація діючих свердловин з використанням енергозберігаючих технологій та обладнання та збереження і розчищення природних джерел питної води.
У місті облаштовано більше тридцяти криниць з джерельною водою. Благоустроєм та ремонтом цих криниць на даний час займаються депутати міської ради. Так депутатом Шелудченко В.Я. спільно з мешканцями відремонтовано криницю по вулиці Калініна, депутатом Поповим С.С. проведено сходи громадян та ремонт криниць по вулиці Леніна. Приватним підприємцем Миндрул Н.П. проведено капітальний ремонт та встановлено обладнання (мотор) для підйому води з криниці для мешканців вулиці Комсомольська. Приватним підприємцем Мороз Н. проводиться ремонт та благоустрій криниці по вулиці Леніна біля бару «Гурман», територіальними комітетами вулиць також проводяться ремонти та благоустрій криниць питної води, які вони використовують для власних потреб.
Молодіжним виконкомом Новоодеської міської ради з травня 2013 року розпочату акцію «Чисті джерела – чиста душа». Увагу молоді привернули неблагоустроєні джерела, які мають витоки прямо із землі. Раніше в місті було близько п’ятдесяти джерел. На сьогодні більше половини з ним замулилися і зникли. Молодіжним виконкомом було налічено близько двадцяти джерел, які на сьогодні потребують розчистки та благоустрою.
Під час дії акції учасниками молодіжного виконкому було запропоновано взяти участь у ній мешканцям міста, таким чином до акції долучились прихожани Свято-Ольгинської церкви, депутати районної та міської ради.
Так в жовтні цього року увагу привернула місцевість на території якої розміщено три джерела. Саме благоустроєм та розчисткою русла цих джерел зайнялася молодь міста на чолі з секретарем міської ради Пустовойтенко О.П. та настоятелем Свято-Ольгинської церкви ієреєм Олександром. Дані джерела впадають у річку Ніршина. З цієї річки у 2007 році розпочалося стихійне лихо в місті Нова Одеса через її забрудненість та засміченість в результаті якого: 71 домоволодіння – будинки були не придатні для проживання і визнали їх аварійними, 45 домоволодінь – потребували капітального ремонту. Миколаївською обласною радою було виділено кошти на облаштування та очистку русла самої річки Ніршина, а от її притоки – джерела залишилися нерозчищені та забруднені.
Таким чином при вирішенні питання розчищення джерел, вирішуються питання і розчищення річечки Ніршина та екологічної безпеки міста Нова Одеса.
Залучена молодь та громадськість міста очистили витоки джерел від намулу прочистили русло джерел, таким чином джерела що впадають в річку Ніршина потекли чистою прозорою, як сльоза водою.
Старші вирубували коріння, яке заважало спускатися воді до річечки, молодші тим часом збирали сміття, якого як завжди на окраїнах міста досить багато, (назбирали п’ять мішків). Згребли сухостій та зібрали зрубане коріння, очистили підходи до джерела.
Після роботи біля джерел настоятель Свято-Ольгинської церкви ієрей Олександр прочитав молитву про очищення первинних джерел води, освятив джерела. Всі мали змогу напитися очищеної, прозорої та освяченої води.
Після проведеного заходу додому поверталися веселі, повні і фізичних і духовних сил. Саме такі заходи згуртовують громаду творити нові добрі справи.
У планах молодіжного виконкому очищення джерел в інших куточках міста. До очищених джерел планується повернутися весною щоб вимурувати камінням і облаштувати виток третього джерела.
Депутатами міської ради планується розробити та затвердити на початку 2014 року міську Програму «Чисті джерела», до заходів якої включити : інвентаризацію природних джерел води, залучення громади міста до благоустрою та облаштування природних джерел, впорядкування і догляд існуючих прибережних джерел, провадження заходів з відновлення історично сформованих природних ландшафтів у межах водоохоронних зон річок, підготовка та розширення серед громадськості різнопланової інформації про водойми Новоодещини та їх екологічний стан, висвітлення даних заходів у засобах масової інформації.
У рамках конкурсу «До чистих джерел» Новоодеською філією ТОВ СП «НІБУЛОН» виготовлено проектно-кошторисну документацію проекту «Екологічне поліпшення екологічного стану прибережної захисної смуги річки Південний Буг в межах міста Нова Одеса», згідно договору соціально-економічного партнерства з Новоодеською міською радою, реалізація якого розпочинається у грудні 2013 року.
Депутатами міської ради спільно з громадськістю міста влітку 2013 року розпочалася робота по відновленню існуючої прибережної смуги річки Південний Буг в рамках Проекту розробленого ТОВ СП «НІБУЛОН».
Перспективними наслідками реалізації конкурсу є :
- подальше згуртування міської громади за для спільного вирішення проблем життєдіяльності міста;
- покращення екологічного стану прибережної смуги річки Південний Буг та її притоки річечки Ніршина;
- покращення водопостачання міста;
- відновлення історично сформованих природних ландшафтів у межах водоохоронних зон річок.
Тільки залучивши спільні зусилля міської ради, громадських організацій та органів самоорганізації населення можливо вирішення будь-якої практичної природоохоронної проблеми, спрямованої на охорону і поліпшення стану джерел, річок та водойм, раціональне використання водних ресурсів, шляхом розвитку громадських екологічних ініціатив. Молодіжним виконком Новоодеської міської ради таку роботу уже розпочато.


За дорученням учасників акції
секретар міської ради О.П.Пустовойтенко

Категорія: Суспільство | Переглядів: 807 | Додав: adam | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вход ]
Пошук

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Друзі сайту

Нова Одеса © 2024